Sokan úgy vélik a meditáció valami egzotikus dolog

Szerző: | okt 29, 2018

Sokan úgy vélik a meditáció valami egzotikus dolog, mely kizárólag keletről érkező vallásokhoz kapcsolódik. Vagy és ez olyan dolog, amihez egy bizonyos módon kell ülni, vagy ezt csak szent emberek végeznek. Ezen feltételezések egyike sem igaz. A jó hír, hogy nem kell keletre utaznunk és nem kell beöltöznünk narancssárga ruhába ahhoz, hogy elkezdjünk meditálni.

Amikor valaki meditál mindössze annyit tesz, hogy az elméjét egy bizonyos dologra összpontosítja.

Valójában egy könyv olvasása vagy egy film nézése is egyfajta meditáció.

A meditáció rendszerint olyan állapot, amikor a testet tudatosan ellazítjuk, és szellemünket átengedjük a nyugalomnak és a belsőnkre való koncentrálásnak. A cél a lelki béke, megnyugvás keresése.

Belső, végtelen nyugalom és a kétségek nélküli tudat állapota.

A meditáció jelenlét. Megszűnik minden, az Itt és Most van. Nem csupán egy dologra koncentrál az ember, mert ezáltal megítéli az összes többit. Meditáció során kontemplálunk. Mindent érzékelünk.

Eckhart Tolle szerint a meditáció lényege, hogy rendkívül éber és tudatos vagy, ám nem gondolkozol. Egy elme nélküli időrést hozol létre azzal, hogy tudatosítod az intenzív jelen pillanatot, figyelmedet egyszerűen a mostra irányítod.

Bronnie Ware  írónőtől idézve:

A meditáció?

„„Azt valahol másutt csinálják az emberek narancssárga ruhában, lehunyt szemmel.

Nemde?

Ha megtanuljuk összpontosítani a gondolatainkat, akkor jobban meg tudjuk figyelni az elménk működését. És akkor rájövünk, hogy az életünket sokszor elszabadult, vadul csapongó gondolataink alakítják, amelyek szükségtelen szenvedést és félelmeket gerjesztenek. Ahogy ezek az egészségtelen gondolati sémák egyre jobban felerősödnek, lassanként azonosulni kezdünk az így kialakuló személyiséggel, és ennek megfelelően alakítjuk az életünket. Pedig ez nem mi vagyunk – mi mások vagyunk, ennél sokkal több rejlik bennünk.

Bölcs, intuitív lények vagyunk, akiket elvakítottak a félelmek és a helytelen megfigyelések, amelyek az évek során keletkeztek az elménkben, a külvilágra adott – pozitív és negatív – reakciók során. Ha a meditációban megtanuljuk összeszedettebbé tenni az elménket – erre egyszerű példa a légzés megfigyelése – lassanként visszaszerezzük az irányítást a saját gondolataink felett, s így lehetővé tesszük, hogy tudatosan pozitívabb gondolataink legyenek. És ezáltal boldogabb életet éljünk.”

A meditáció nagyon is kézzelfogható, praktikus, és mindenki számára elérhető módszer. Ha semmilyen spirituális gyakorlatot nem folytatunk, és nem hiszünk semmiféle istenben vagy felsőbb hatalomban, a meditáció gyakorlatával akkor is boldogabb életet teremthetünk magunknak.