Szakrális körtánc

A szakrális=szent kifejezés arra utal, hogy a magunk alkotta kör közepére egy középpontot helyezünk, gyertyák, mécsesek, virágok, díszek alkotta szent helyként, amely körül forog a tánc. Egymás kezét fogva, kört alkotva, a kördísz körül, aminek szimbolikus jelentése az egység és teljesség.

Minden embernek – mint csillagmandalának van egy jól kivehető közepe- és mindannyian szüntelenül keressük azt. Valamikor meg fogjuk találni.

A szakrális körtánc 1976-ban indult el világhódító útján Findhornból (Skócia), Bernhard Woisen professzor kivételes tehetségű bajor táncmester jóvoltából.

Az ott tanuló táncosok szétszéledvén a világban magukkal vitték ezt a hatalmas tudásanyagot amit a professzortól tanultak, és így jutott el a mi kis hazánkba is.

Mindeközben, mivel a „Szakrális Tánc” elnevezést könnyű volt összekeverni a tánc liturgikus és egyéb vallásos formáival sok csoport Körtáncra változtatta a nevét.

Azt mondják, valaha áttáncoltuk az életünket – táncolva dolgoztunk, játszottunk, ettünk, harcoltunk és szerettünk. Táncoltunk az Isteneknek, ha ki akartuk őket engesztelni, vagy könyörögtünk esőért, vagy felkelni a napnak, folyni a folyónak.

A táncban megértettük erőinket és helyünket a világegyetemben.

„ Kitáncoljuk szenvedélyeinket, melyek újra és újra ránk találnak, mint álmaink egy másik világból. Táncolva változtatjuk meg őket, táncolva alakulunk át. A tánc a mozgáson keresztül történő meditáció, belépés a csendbe, ahol minden mozdulat imává lesz.

A legfontosabb célunk megtudni, mi végett vagyunk itt ezen a világon. A Szakrális Tánccal egy célunk van: a gyógyulás. Ez a személyes fejlődésen  való aktív munkálkodást jelenti.”

Bernard Wosien

Mindenféle népek hagyományos és koreografált táncait tanuljuk. Csodálatos zenékre.

Az órák felépítése: bemutatkozó, köszöntő, megérkező tánc, majd bevezető tánc a dinamikusabb, élettelibb táncokba, aztán onnan a kivezető táncok a meditatív, befelé forduló, elcsendesülő táncokba.

Semmilyen tánctudás nem szükséges hozzá. A lépések nagyon egyszerűek és könnyen elsajátíthatók. Bárki, nemre, életkorra, vallásra való tekintet nélkül, bármikor elkezdheti.
Miközben táncolunk, sejtjeinkben(ahol minden eddigi információ tárolódik) megindul egy „gyógyulási”folyamat, amikor egyszerre mozgunk átérezhetjük a kör összetartó erejét, rátalálhatunk a saját középpontunkra, részesei lehetünk az Egésznek, az itt és most varázslatos erejének, megtapasztalhatjuk a mozgáson és a közösségen keresztül a hovatartozásunkat, és beindulnak a gyógyító mechanizmusok mind szellemi, mind fizikai és mentális téren, oldódnak a blokkok és egy felszabadító, örömteli élményben lesz részünk.

Tanárom: Farkas Andi ( IKT tánc és Kifejezésterapeuta, Szakrális Körtánc módszertani tanár, művészeti terapeuta), akitől tanultam eme szépséges mozgásforma világát.

Próbáld ki!

Változó időpontban, de általában 3 hetente találkozunk, mindig szombat délután. Bejelentkezés szükséges.

Várunk szeretettel!