A helyről

A kutir szanszkrit szó, eredet jelentése: a jógi lakhelye, a hely ahol a jógi életvitelszerűen tartózkodik és gyakorolja a jógát.

Az én házam a város szélén áll, az utca neve: Napsugár utca.

Innen a találó elnevezés: Napsugár kutir.

Manapság már elvesztette a kifejezés eredeti jelentését, mert neves jógastúdiók is előszeretettel adják ezt a megnevezést jógastúdiójuknak.

A Napsugár kutir a város szélén áll-egy zsákutcában, a legutolsó ház.

Csend, nyugalom, béke. Autóval csak akkor jönnek be ide, ha eltévednek. (vagy célirányosan)

Nincs kocsizaj, nincs kipufogó gáz, nincs tömeg.

Bár, ha kinyitom az emeleten az ablakot (ahol a jógát tartom) jó időben és figyelmünket a külvilágra irányítjuk –akkor behallatszik a távoli autóúton haladó forgalom zsongó hangja, a felettünk elhúzó repülőgépek jellegzetes búgása, de ezek nagyon távoli hangok, nem zavaróak, és amikor már befelé figyelünk a relaxáció alatt, akkor már csak, mint búgó, zsongó háttérhangként jut el a tudatunkig.

Néha egy kutya ugatása, a kakas kukorékolása ( igen, ez a szomszéd kakas már csak ilyen, délután és este is kukorékol), a madarak csivitelése beszűrődik a nyitott ablakon keresztül, a lemenő Nap utolsó narancsos sugaraival egyetemben.

Nagy kertünk van, sok virágot ültettem az előkertbe, mert szeretem a szépségüket.

Nagyon szeretem, ha jógázás közben, a nyitott ablakon néha-néha egy légfuvallattal beárad az éppen virágzó sárga rózsa jellegzetes illata, vagy  a petúnia átható illata, amikor hallom a madarak csivitelését, perlekedését.

A természetben van valami eleve, eredendően megnyugtató.

A Napsugár kutir természet közeli hely.