A meditáció

A meditáció egy ellazult tudatosság, amikor ülve, behunyt szemmel figyelünk a magunkban lévő belső csendre, megszakítván az elme szüntelen gondolatáramlását.

Bizonyos fokú akaraterőre van szükségünk, hogy megmaradjunk a meditáció során kialakult emelkedett tudatállapotban, ugyanakkor az is szükséges, hogy lazítsunk, és elengedjünk minden elvárást és vágyakozást.

A meditáció művészete egyrészt a koncentráció fenntartására irányuló erőfeszítésnek, másrészt a zavaró tényezőktől való elszakadásnak a finom egyensúlya.

Megtanuljuk hogyan összpontosítsuk elménket erőlködés nélkül, miközben eléggé kordában is tartjuk, nehogy az ábrándozás állapotába süllyedjen.

„Létrehozhatsz időrést vagy hézagot az elme gondolatáramában, hogy figyelmedet egyszerűen a mostra irányítod. Egyszerűen tudatosítsd intenzíven a jelen pillanatot. Nagyon jó érzés. Tudatosságodat így elvonod az elme tevékenységétől, és olyan, elme nélküli időrést hozol létre, amelyben rendkívül éber és tudatos vagy, ám nem gondolkozol. Ez a meditáció lényege.”

Eckhart Tolle

Igény esetén indítunk meditációs tanfolyamokat, melyek során megtanuljuk ezt a művészetet, ami a jóga gyakorlásának lényege, annak legfőbb eszköze és végső célja.