A szakrális körtánc üzenetei

Szerző: | okt 5, 2021

Valamikor réges-régen Farkas Anditól tanultam, nála végeztem el a szakrális körtánc kurzusokat. Sokszor elmondta nekünk a következőket. Azóta én már megtapasztaltam, és így tudom hitelesen átadni ezeket az információkat. Mert az egy dolog, hogy valamilyen iskolában valamiket oktatnak, és azt tovább oktatjuk, meggyőződés, hit, tudás nélkül, és megint más az, amikor a tudást magunkévá tesszük a megtapasztalás által.

Minden nyomot hagy bennünk. Bármi történjék velünk, a látszólag csekély dologtól kezdve a legnagyobb, embert próbáló dolgokig. Fizikai szinten, a testünkben, minden sejtben, és lelki szinten is lenyomata van minden történésnek.

A tánc old. Amikor táncolunk, oldódnak ezek a sejt szintű lerakódások, gyógyulunk. Amikor nagyon nehezen megy egy tánc, akkor gondoljunk erre. Oka van. Kinél-kinél más és más táncok oldanak. Sőt, van úgy, hogy egyik alkalommal semmit nem érzek, egy más alkalommal pedig nehezemre esik a tánc, és küzdök vele, illetve magammal.

Van a körtánc megtartó és összetartó ereje, amiről már meséltünk. Van a közösségi szellem. Van a jó hangulat, a nevetés, a baráti szeretet és összetartozás érzése.

Amikor táncolunk a körben, néha érezzük is, hogy egyek vagyunk. És mégis, hiába vannak ott a többiek, hiába a segítség, hiába a tudat, hogy támaszkodhatom rájuk, hiába a tudat, hogy jó helyen vagyok, hogy vigyáznak rám….mégis…a lélek belső útját egyedül kell megtenni.

Egyrészt ott a közösség, másrészt ott van az egyéni lélek. A belsőnk harcait egyedül kell megvívnunk. Bár nehéznek és bonyolultnak tűnik, nem az.

Ebben is segít a körtánc. Ha hagyjuk, ha engedjük. Magadnak táncolsz, nem nekem, nem a közösségnek. Bár elképzelhető, hogy nem vagyunk még felkészülve erre, ez esetben csak élvezzük a táncot és a barátokat.

Aztán itt vannak az elvárások. Mindenkiben benne van, így vagyunk kondicionálva. Ha sikerülne elengedni az elvárásokat, sokkal könnyebb lenne minden. Sokszor VÉLT elvárásoknak próbálunk megfelelni. Nem vesszük észre, hogy ezek egyek. Amit más felé kivetít az ego, az bennünk van, csak azt tudjuk adni kifelé, amivel rendelkezünk belül. Sokszor elhangzott, hogy nem kell minden lépést pontosan, előírás szerint kilépni, akár lehet saját, egyéni koreográfiád. Semmi nincs kőbe vésve! Vannak tradicionális táncok – ebben az esetben igyekszünk betartani a lépéseket és a koreográfiát, hiszen ezeknek a táncoknak nagy múltjuk van. És vannak modern koreográfiák, melyeknél némi változtatás megengedett lehet.

Maradj a körben, táncolj, élvezd! Ne állj ki a körből, mert úgy érzed, akadályoztatnád a többieket, akiknek jól megy! Akiknek jól megy, ők akkor is tudnak táncolni, amikor te elvéted a lépést, vagy csetlesz-botlasz (kivétel, amikor tényleg nagyon nagyon nem megy). Ez a körtánc ereje!!!!!

Nem kell tekintettel lenned rájuk – bár szép dolog ez az önzetlenség. Ne állj ki a táncból, ne állj ki az életből! Lépegess, tarts ütemet, nevess és szeress!!!!!!

Nagy szeretettel Nektek.