Az élet csoda!

Szerző: | jan 5, 2023

Amikor meghalljuk ezt a szót, hogy csoda, valami rendkívüli, nagy, csodálatos, váratlan dologra gondolunk. Pedig az élet telis-tele van csodákkal.

Einstein is azt mondta: „ kétféleképpen élheted az életed: vagy úgy, hogy mindent csodának látsz, vagy ennek ellenkezőjével.”

Íme pár csoda a természet példáiból. Vajon hallottál már ezekről?

 1. A Grand Canyonnál élő sivatagi madarak fenyődiók ezreit rejtik el szórványosan nagy területen a kanyon pereme mentén. Télen újra meglelik az elraktározott táplálékot, pontosan visszatérnek minden egyes elrejtett dióhoz, és megtalálják őket a vastag hóréteg alatt.
 2. A lazacok, amelyek egy kis folyócskában születnek – a folyó a Columbia folyót táplálja a csendes óceáni partvidék északnyugati részén – kiúsznak a tengerre. Miután több éven keresztül hatalmas távolságokat vándorolnak be az óceánban, pontosan a születési helyükre térnek vissza, hogy lerakják az ikráikat, és sosem kötnek ki rossz folyóban.
 3. Számos országból származó kisgyereknek olvastak fel japánul, ezután megkérték őket, hogy döntsék el, vajon értelmetlen szavakat hallottak, avagy egy kedves japán verset. A japán gyerekek mindnyájan helyes választ adtak, ám ugyan így tett azoknak a gyerekeknek jelentősen több, mint a fele, akik más országból származtak, és soha életükben nem hallottak egyetlen japán szót sem.
 4. Egypetéjű ikrek több száz vagy ezer km távolságból is azonnal megérezték azt a pillanatot, amikor a testvérük meghalt egy balesetben.
 5. Az indonéziaia szentjános bogarak sokmilliós csoportjai képesek összhagba hozni felvillanásaikat több négyzetkilométeres területen is.
 6. Afrikában bizonyos fák, amelyeket az állatok túlságosan lekopasztanak, képesek jelezni a több km-re levő többi fának, hogy fokozzák a leveleikben található csersav mennyiségét, amely vegyület ehetetlenné teszi a leveleket a táplálékot szerző állatok számára. A távoli fák megkapják az üzenetet, és ennek megfelelően módosítják vegyi háztartásukat.
 7. Születésükkor elválasztott ikrek sok évvel később először találkoztak és rájöttek, hogy mindketten azonos nevű nőt vettek feleségül ugyanabban az évben, és gyermekeik száma is ugyanannyi volt.
 8. Amikor az anyaalbatroszok táplálékkal a csőrükben visszatérnek a fészkelőhelyükre, azonnal megtalálják fiókáikat a zsúfolt tengerparton levő több százezer, hajszálra ugyanolyan ivadék között.
 9. Teliholdkor évente több millió királyrák jön ki egyszerre egy partszakaszra párosodni. Ugyanarra a hívásra felelnek az óceán mélyéről, ahová sosem hatol le a fény.
 10.  Amikor a levegő molekulái megrezegtetik a dobhártyádat – éppúgy, ahogyan a cintányér megrezdül a dobverőtől – hangot hallasz, amelyben felismered a beszélt nyelv érthető szavait.
 11.  Önmagában a natrium és a klór halálos méreg. Amikor sóvá kapcsolódnak össze, az élet fenntartásához szükséges legalapvetőbb vegyületet alkotják.
 12.  E mondat elolvasásához az agykérgedben több millió idegsejtnek kell pillanatnyi mintázatot alkotnia, amely tökéletesen eredeti, és még sohasem fordult elő életed során.
 13.  Az aktin és a miozin nevű vegyi anyagok korszakokkal ezelőtt alakultak ki, hogy lehetővé tegyék a rovarok szárnyizmainak megfeszülését és elernyedését. A rovarok ily módon megtanultak repülni. ha ez a párt alkotó molekulák egyike hiányzik, a szárnyak kinőnek ugyan, de nem képesek verdesni, és ily módon haszontalanok. Ma ugyanez a két fehérje felelős az ember szívveréséért, és ha valamelyik hiányzik, akkor az illető szívverése elégtelen és gyenge, ami végül szívmegálláshoz vezet.

Az élet rejtélye nem esetleges véletlenek megnyilvánulása, hanem egyetlen, mindenütt létező intelligenciáé.