Kedves Leendő Jógatársam!

Szerző: | nov 30, 2020

Bizonyára már többször is megszületett benned az elhatározás, hogy jógázni szeretnél. Lehet, már régóta tervezgeted, fontolgatod ezt a lépést, csak még nem tudtad hogyan is kezd el. Tudod, mindig az első lépés a legnehezebb. Minden út az első lépéssel kezdődik.

Talán ezer tervet is szőttél a fejedben, talán ezerszer is megfogadtad, hogy na, most aztán tényleg beiratkozom egy jógastúdióba, na, most aztán tényleg elkezdek jógázni, na, most már aztán tényleg változtatok az életemen. De aztán valami miatt mégis megtorpantál. Talán ijesztő számodra a jógastúdiók zárt világa, ahol, úgy érzed elvesznél a szankszrít kifejezések tengerében és ott nem lenne mód arra, hogy a kezdő, leendő jógásokkal foglalkozzanak. Ámbár sok helyen hirdetnek kezdő csoportokat is.

Lehet, hogy otthon ülsz, egyedül, és töprengsz, mi módon tudnál változást vinni az életedbe. Lehet, hogy családod vesz körül, lehet, hogy a foglalkozásod megköveteli, hogy napi sok órát ülő helyzetben légy, lehet, hogy egészségügyi gondjaid léptek fel, lehet, hogy csípőd az évek alatt asszonyossá vált, lehet, hogy a pocakod kissé nagyobb lett, mint fiatal korodban, lehet, hogy a gyermekszülés után nem tudtad visszaszerezni karcsúságod, és még más több ezer okból kifolyólag is nem érzed magad jól a bőrödben.

Lehet, hogy nem érzed magad elég hajlékonynak, lazának ahhoz, hogy bemerészkedj egy menő jógastúdióba. Lehet, nehézkesnek érzed a tested.

Lehet, hogy levert vagy, enerváltnak érzed magad, sokszor van rossz kedved, netán depresszióban szenvedsz és nem látod a kiutat.

Tapasztalatom szerint, sokszor mi magunk „kreálunk” mindenféle kifogásokat, problémákat, ami miatt nem tudjuk elkezdeni a jóga, vagy egyéb sportok gyakorlását, vagyis életünk megváltoztatását.

Biztos ismerősnek tűnnek ezek a „kifogások”: most ide és ide kell mennem, most más munkát kaptam, most az XY rokonommal kell törődjek, most elutazunk, most betegnek érzem magam…stb.. és majd elkezdem, ha…majd nekilátok, ha….

Most, kérlek végy egy jó nagy, mély levegőt az orrodon keresztül, és aztán jó hosszan fújd ki.

Ugye, hogy mintha könnyebb lenne. Kisóhajtottad magadból a feszültséget, hát persze, hogy máris könnyebb.

Most hunyd be a szemed, és képzeld azt, hogy én végtelen türelemmel és szeretettel fogom a kezed, és vezetlek ki a mostani állapotodból és vezetlek át a jóga varázslatos világába. A kezdő lépést megadom neked, hogy aztán megerősödve, önbizalommal telve tovább tudj lépni, amikor már elengedem a kezed.

Ebben a kezdésben szeretnék neked segíteni. Egyszerűen szólok hozzád, egyszerű gyakorlatokkal indítalak el a messziről rögösnek látszó úton, amin, majd ha végighaladsz, rájössz, hogy nem is volt olyan nehéz.

Megerősödik az önbizalmad, elérsz egy egészséges önbecsülést, nő az akaraterőd, az ellenálló képességed akár a betegségekkel szemben, akár az élet kihívásaival szemben, miközben észrevehető módon változik az alakod, és egészségesebbnek, teljesebbnek érzed majd magad.

A jógában nincs ellenfél, akit le kéne győznünk. Csak önmagunk. És önmagunk legyőzése a legnagyobb tett.

Ezért, hát, kérlek, halld a hívó szót, és gyere velem ebbe az ötezer éves múlttal rendelkező csodálatos világba, ami képes megváltoztatni az életedet, mint bent, úgy kint.