Savasana-Yoga Nidra

Szerző: | máj 14, 2021

Feküdj hanyatt, karod nyújtva, tenyérrel felfelé a test mellett pihen. Lábaid kis terpeszben, a lábfejek saját súlyuknál fogva enyhén kifelé billennek. Hunyd le a szemed és lazíts. Lélegezz nyugodtan és mélyen jó párszor. Kilégzem, belégzem, kilégzem, belégzem…és így tovább a saját ritmusodban. Egyenként koncentrálj a testrészeidre. Gondolatban lazítsd el őket, és szabadítsd meg a felgyülemlett stressztől. A szándék az egyik leghatalmasabb erő, ami az élet dolgai mögött munkál- erre van szükségünk a test ellazításához is.

Koncentrálj lábujjaidra, érezd, hogy ellazulnak. Majd irányítsd figyelmed a bokádra. Érezd, hogy bokád teljesen ellazul. Ezután koncentrálj a vádlidra, arra, hogy a vádlid teljesen egészséges, feszültségmentes és laza. Így haladj tovább tested minden porcikáján: térdeden, combodon, derekadon, hátadon, hasadon. Tapasztalni fogod, hogy képes vagy a tested ellazítására csupán azzal, hogy arra gondolsz, laza vagy. Ugyanúgy, ahogy ha szomorú dolgokra gondolsz, sírva fakadsz, ha vidámra, öröm tölt el, ha pedig ijesztő dolgok jutnak eszedbe, elönt a félelem, izmaid megfeszülnek- így működik ez a relaxáció esetében is: ha arra gondolsz, ellazulnak izmaid, pontosan ez fog történni.

Most összpontosíts a szívedre. Hallgasd szívverésed, miközben arra gondolsz: szívem tökéletesen egészséges. Figyelmed fordítsd a tüdődre, majd vállaidra. Ha telepakoltad vállaidat mindenféle gondokkal, terhekkel, vagy hagytad, hogy mások odapakoljanak oda, akkor igyekezz megszabadulni ezektől a terhektől, hogy ne húzzák a vállaidat. Egyenként pakolj le onnan minden téged nem szolgáló terhet, problémát, és érezd meg a lazaság nyújtotta szabadságot. Lásd magad előtt, hogy vállaid is teljesen lazák, feszültségtől mentesek.

Majd folytasd a gyakorlatot a karok, a könyök, csukló valamint az ujjak ellazításával. Most vizualizáld az arcod. Lásd, hogy semmilyen negatív érzés nincs rajta. Mosolyogsz. Amikor mosolyogsz, akkor megnyílsz, ellazulnak a fejed izmai, jókedvre derülsz és befogadod a teljességet, a jelen pillanat teljességét. Ha mosolyogsz, akkor befogadóvá válsz, nyílttá, könnyeddé, áramlóvá, miközben a jelenben vagy. Tehát arcod átjárja az öröm, a boldogság, a remény és a béke.

Testünk ellazítása után elménk pihentetése következik.

A felmerülő gondolatok szintje alá kell mennünk – ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a lelkünk szintjére lépünk. Érezd lelked isteni örökkévalóságát, érezd a teljességet, a tisztaságot, az értelmet, a békét és a boldogságot. Igen, a boldogság ott van belül, nem rajtunk kívül. Érezd, hogy nincs benned hiányérzet, teljes vagy és odaadó. A negatív gondolatokat tartsd magadtól távol, hiszen tudod, azok mérgeznek. Kerüld el a szomorúságot, a stresszt, az aggodalmat. Mert ez a negatív gondolkodás depresszióssá tehet és mindig úgy tűnik, mintha elmerülnél a bánat óceánjában. Kerüld el, hogy újra és újra belépj a szenvedés körforgásába. Fogadd el a jelen pillanatot, ami éppen most van, s akkor megszűnik a harc önmagaddal és a világgal. Ekkor egy mély belső békét és nyugalmat érzel.

Gondold, hogy a lelked kilépett a testedből, felszállt a magasba és onnan tekint le a testedre. Ez a helyzet az u.n. savászana. Most irányítsd tudatod Isten vagy a végtelen intelligens tudat felé, a legfelsőbb energia felé, nevezd, ahogy akarod.

Ez az energia mindenütt jelen van, a határtalan égen is, benned és körülötted mindenhol. Képzeld, hogy ez a tiszta, isteni boldogság minden oldalról árad lelked felé.
Vizualizáld, hogy egy réten vagy. Érezd a virágok illatát, hallgasd a madarak énekét, a bogarak zümmögését. Érezd a lágy szellőt, ahogy hajad finoman borzolja, ahogy karod finoman simogatja és hűsíti arcod. Lásd meg isten végtelen nagyságát az ízletes gyümölcsökben, az ég végtelen kékjében, ahol a Nap, a Hold és a csillagok, mint az Univerzum lámpásai díszítik az égboltot. Érezd meg bensődben ezt a végtelen, tiszta energiát, ezt a békességet, nyugalmat, elfogadást. Érezd át a most erejét, hiszen valójában csak a most végtelen, örök pillanata létezik. A múlt emlékein is a mostban rágódsz, jövőbeni terveid is most szövögeted. Nincs más, mint egy örökkévaló most pillanata.

Minden MOST VAN.

Szünet.

Irányítsd figyelmed újra a testedre. Koncentrálj légzésedre. Belégzés, átjár az életerő, a béke, a derű.
Koncentrálj testrészeidre és tudatosítsd magadban, hogy minden testrészed tökéletesen egészségesen működik. Mondd magadban pl: ízületi fájdalmaim nyomtalanul eltűntek, szívem tökéletesen egészségesen ver, koleszterinszintem ideális stb. Mentálisan és fizikailag is tökéletesen egészséges lehetsz.

Dörzsöld egymáshoz tenyereid, helyezd csukott szemedre, majd kis idő múlva lassan nyisd ki szemeidet.

Om om om